Oliwa z oliwek Extra Vergin (Vitis vinifera L.) 100%
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100ml: wartość energetyczna 810kcal/3402kJ; tłuszcz 92g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 13g, jednonienasycone kwasy tłuszczowe 70g, wielonienasycone kwasy tłuszczowe 9g; węglowodany 0g, w tym cukry 0g; białko 0g; sód 0g; błonnik 0g; witamina E 16mg.
Wysokiej jakości, nierafinowana oliwa z oliwek extra vergin tłoczona według tradycyjnej metody na zimno przez miażdżenie staranie wyselekcjowanych oliwek o właściwym poziomie dojrzałości na kamiennych żarnach. Proces ten zachowuje wszystkie walory smakowe, zapachowe i witaminy. Jest w 100% naturalny, nie zawiera żadnych sztucznych dodatków ani konserwantów.
Charakteryzuje się wyważonym i harmonijnym, owocowym smakiem oliwek o przyjmenym, łagodnym korzennym posmaku oraz intensywnym, świeżym oliwkowym aromatem. Doskonała jako dressing do sałatek, gotowanych i duszonych warzyw, mięs, a także dań z makaronem i ryb. Doskonale podkreśla smak potraw smażonych, pieczonych i gotowanych. Jest idealna jako baza do dipów, sosów i marynat. Nadaje się również do smażenia.
Oliwa z oliwek jest bogata w kwas oleinowy i ma naturalną zawartość fenoli i witaminy E, które w połączeniu przeciwdziałają uszkodzeniom oksydacyjnym spowodowanym wolnymi rodnikami, spowalniając utlenianie komórek, powodujących stany zapalne i starzenie się organizmu. Ponadto w oliwie znajdują się silne przeciwutleniacze, które obniżają poziomu cholesterolu we krwi, wspierają w chorobach układu krążenia oraz usprawniają proces trawienia.
Należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła i źródeł ciepła. Raz otwarty musi być przechowywany zamknięty w butelce, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Doskonała jako dressing do sałatek, gotowanych i duszonych warzyw, mięs, a także dań z makaronem i ryb. Doskonale podkreśla smak potraw smażonych, pieczonych i gotowanych. Jest idealna jako baza do dipów, sosów i marynat. Nadaje się również do smażenia.