Kasza jęczmienna wiejska powstaje z obłuszczonego, pokrojonego ziarna jęczmienia. Zawiera dużo błonnika i jest źródłem białka. Wyśmienicie smakuje jako danie główne z dodatkiem mięs i warzyw. Doskonale komponuje się także z grzybami.
czas gotowania: 15 minut, źródła błonnika, czas gotowania: 15 minut
Cenos
Marka Cenos gości na polskich stołach od ponad 20 lat. Dzięki starannej selekcji składników i kontroli, jakiej poddajemy nasze produkty, możesz mieć pewność, że w opakowaniach znajdziesz tylko najlepsze i najbardziej wartościowe ziarna. Z produktami Cenos szybko i łatwo skomponujesz pożywne dania, które pokocha cała Twoja rodzina.
Polecamy również:
Cenos Kasza gryczana prażona
Cenos Ryż parboiled
Kasza jęczmienna wiejska.
Masa netto: 400 g
4 x 100 g
Najlepiej spożyć przed końcem: data, numer partii i kraj pochodzenia na spodzie opakowania. Przechowywać w suchym miejscu.
Pulpeciki z warzywami
Składniki dla 4 osób, czas przygotowania 60 minut.
Składniki: mięso mielone wieprzowe z szynki 500 g, jajo, 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie), sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka zielona i żółta, pół pora, pół cukinii, pęczek koperku, łyżka mąki, 3 łyżki śmietany 18 %.
Przygotowanie: Mięso mieszamy z jajem, solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy bułkę tartą. Formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 10 minut. Wyjmujemy pulpety na talerz, zostawiając kilka chochelek wywaru. Łyżkę mąki mieszamy z pięcioma łyżkami wody, wlewamy do wywaru, w którym gotowały się pulpety i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy śmietanę, koper i startą gałkę muszkatołową (do smaku). Warzywa myjemy, kroimy, lekko solimy i podsmażamy na patelni. Podajemy z kaszą.
Smacznego!
Pudełko