Sante зеленой чечевицы
Wartości odżywcze (%) | w 100 g produktu |
---|---|
Wartość energetyczna | 1333 kJ / 315 kcal |
Tłuszcz | 1,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 45,7 g |
w tym cukry | 1,2 g |
Błonnik | 8,9 g |
Białko | 24,4 g |
Sól | 0,03 g |
Witaminy: | |
Witamina K | 22 µg (29%)* |
Tiamina (wit. B1) | 0,41 mg (37%)* |
Ryboflawina (wit. B2) | 0,27 mg (19%)* |
Witamina B6 | 0,56 mg (40%)* |
Niacyna (wit. PP) | 6,4 mg (40%)* |
Kwas foliowy | 110 µg (55%)* |
Składniki mineralne: | |
Potas | 940 mg (47%)* |
Fosfor | 350 mg (50%)* |
Magnez | 110 mg (29%)* |
Żelazo | 11,1 mg (79%)* |
Cynk | 3,9 mg (39%)* |
*) % referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej | |
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. |
Zboża zawierające gluten : | Może zawierać |
Mleko : | Może zawierać |
Gorczyca : | Może zawierać |
Orzechy : | Może zawierać |
Orzeszki ziemne : | Może zawierać |
Soja : | Może zawierać |
Sezam : | Może zawierać |
1 szklankę soczewicy opłucz, a następnie zalej 1,5 szklanki osolonej wody i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut do momentu wchłonięcia wody przez ziarna soczewicy.
Farsz z zielonej soczewicy
Składniki:
ugotowana soczewica, 1 cebula, jajko, przyprawy: sól, pieprz, majeranek, sos sojowy i inne przyprawy wg upodobania.
Sposób przygotowania:
Ugotowaną soczewicę przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Dodaj podsmażoną, pokrojoną drobno cebulę, jajko, dopraw do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i majerankiem lub inną przyprawą ziołową. Dokładnie wymieszaj. W zależności od upodobań do farszu możesz dodać mielonego mięsa, chudego boczku, kwaszonej kapusty lub pieczarek. Tak przygotowaną masę użyj jako nadzienie do pierogów lub krokietów.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
Uwagi o produktach \"Sante\" prosimy kierować do Serwisu Konsumenta: