Sante красной чечевицы
Wartości odżywcze (%) | w 100 g produktu |
---|---|
Wartość energetyczna | 1440 kJ / 341 kcal |
Tłuszcz | 3,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,45 g |
Węglowodany | 48,6 g |
w tym cukry | 1,1 g |
Błonnik | 8,9 g |
Białko | 25,4 g |
Sól | 0,005 g |
Witaminy: | |
Tiamina (wit. B1) | 1,1 mg (100%)* |
Ryboflawina (wit. B2) | 0,45 mg (32%)* |
Witamina B6 | 0,6 mg (43%)* |
Niacyna (wit. PP) | 2,4 mg (15%)* |
Kwas foliowy | 36 µg (18%)* |
Składniki mineralne: | |
Potas | 874 mg (44%)* |
Fosfor | 301 mg (43%)* |
Magnez | 71 mg (19%)* |
Żelazo | 5,8 mg (41%)* |
Cynk | 3,3 mg (33%)* |
Miedź | 0,85 mg (85%)* |
*) % referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej | |
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. |
Zboża zawierające gluten : | Może zawierać |
Mleko : | Może zawierać |
Gorczyca : | Może zawierać |
Orzechy : | Może zawierać |
Orzeszki ziemne : | Może zawierać |
Soja : | Może zawierać |
Sezam : | Może zawierać |
soczewicę należy gotować ok. 10-15 minut w niewielkiej ilości osolonej wody, często mieszając.
Sałatka z soczewicy
Składniki:
2 szklanki gotowanej Soczewicy czerwonej Sante, 1 cebula pokrojona w kostkę, 1 jabłko pokrojone w kostkę, pół szklanki majonezu zmieszanego z jogurtem naturalnym, zioła prowansalskie, ząbek czosnku, natka pietruszki lub koperek.
Sposób przygotowania:
Składniki dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku. Całość udekoruj natką pietruszki lub koperkiem. Sałatka z soczewicy doskonale komponuje się z żółtym serem lub serem feta. Proponujemy podawać z pieczywem posmarowanym masłem czosnkowym.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
Uwagi o produktach \"Sante\" prosimy kierować do Serwisu Konsumenta: