Wartości odżywcze (%) | w 100 g produktu |
---|---|
Wartość energetyczna | 1435 kJ / 340 kcal |
Tłuszcz | 6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7 g |
Węglowodany | 55 g |
w tym cukry | 0 g |
Błonnik pokarmowy | 5 g |
Białko | 14 g |
Sól | 0,005 g |
Witaminy: | |
Ryboflawina (Wit. B2) | 0,30 mg (21%)* |
Tiamina (Wit. B1) | 0,40 mg (36%)* |
Kwas foliowy | 183 µg (91%)* |
Składniki mineralne: | |
Fosfor | 457 mg (65%)* |
Miedź | 0,6 mg (60%)* |
Żelazo | 10 mg (71%)* |
Cynk | 7,4 mg (74%)* |
Magnez | 204 mg (54%)* |
Potas | 1040 mg (52%)* |
* % Referencyjnej Wartości Spożycia dla osoby dorosłej. |
Alternatywa dla ryżu i kaszy kuskus
Quinoa (komosa ryżowa) nazywana była dawniej złotem Inków lub matką zbóż. Dziś nosi miano \"super ziarna przyszłości\". Spokrewniona jest z amarantusem i posiada podobną wartość odżywczą. Często używana jest jako alternatywa dla ryżu lub kaszy kuskus.
Komosa ryżowa jest powszechnie ceniona ze względu na swoje unikalne właściwości:
- jest źródłem białka;
- zawiera żelazo, magnez, potas, cynk, fosfor;
- jest źródłem witamin z grupy B: kwasu foliowego, wit. B1 i B2;
- jest źródłem błonnika pokarmowego. Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca spożywanie 20-40 g błonnika pokarmowego dziennie.
Quinoa - smaczna, sycąca i pożywna - jest podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajduje zastosowanie jako:
- Komponent zup i dań jednogarnkowych;
- Zamiennik ziemniaków, ryżu, kaszy, makaronu
- Podstawa zapiekanek na słono i słodko.
Żywność funkcjonalna - to żywność wyłącznie naturalna, która ma korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. W żywności funkcjonalnej stosuje się substancje bioaktywne, takie jak: frakcje błonnika, pro- i prebiotyki, witaminy, minerały i inne.
Komosę ryżową przyrządza się podobnie jak ryż. Ziarno należy przepłukać i gotować w wodzie przez 20-30 minut [w stosunku 1:1½], z dodatkiem łyżeczki oliwy i szczypty soli morskiej, do momentu aż komosa będzie miękka i wchłonie cały płyn.
Składniki:
125 g quinoa (pół opakowania), 2 pomidory, 2 świeże ogórki, 1 żółta papryka, garść rukoli, 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek szczypiorku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny, szczypta pieprzu i soli morskiej Sante z magnezem i potasem.
Wykonanie:
Quinoa przygotuj według przepisu na opakowaniu. Pomidory, ogórki i paprykę umyj i pokrój w kostkę. Dodaj rukolę oraz posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Dodaj oliwę z oliwek, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
Uwagi o produktach \"Sante\" prosimy kierować do Serwisu Konsumenta
Więcej informacji znajdziesz na: