mąka PSZENNA, cukier, 1,9% drożdże suszone instant (drożdże suszone (Saccharomyces cerevisiae), emulgator (monostearynian sorbitolu)), sól, aromat
bez barwników, bez oleju palmowego, bez syropu glukozowego, bez przygotowywania rozczynu, z drożdżami, w proszku
Dr. Oetker
Mieszanka w proszku do wypieku babki drożdżowej.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Babka drożdżowa w proszku
Dodaj:
- 50 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 100 ml ciepłego mleka (ok. 10 łyżek)
Do kruszonki:
- 25-30 g zimnego masła
Sposób przygotowania:
1. Kruszonka
Z mieszanki do ciasta odsyp 2 pełne łyżki stołowe (ok. 60-65 g) do oddzielnego naczynia. Zagnieć z 25-30 g masła i wstaw do lodówki do schłodzenia.
2. Ciasto
Rozpuść 50 g masła i odstaw do przestudzenia. Pozostałą mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj drożdże 7 g, 1 jajko, 1 żółtko, 100 ml ciepłego mleka. Całość miksuj na najwyższych obrotach (mieszadła świderki) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodawaj powoli przestudzone masło i miksuj jeszcze przez ok. 5 minut.
3. Wyrastanie
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Pod koniec wyrastania nastaw piekarnik na 175°C bez termoobiegu. Foremkę (10 cm x 25 cm) wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
4. Pieczenie
Wyrośnięte ciasto przełóż do formy (wierzch ciasta możesz posmarować pozostałym białkiem). Posyp kruszonką. Wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: 175°C
Czas pieczenia: ok. 25-30 min (do zarumienienia i suchego patyczka
Upieczoną babkę wyjmij z formy po ok. 10 min.
Drożdżówka z owocami
ø ok. 24 cm
Do kruszonki:
ok. 25-30 g zimnego masła
Dodaj:
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 100 ml ciepłego mleka
Dodatkowo:
200-250 g owoców świeżych lub mrożonych, np. truskawek, śliwek (bez rozmrażania)
Sposób przygotowania:
Z mieszanki do ciasta odsyp 2 pełne łyżki stołowe (ok. 60-65 g) do kruszonki. Zagnieć z 25-30 g masła i wstaw do lodówki. Rozpuść 50 g masła i odstaw do przestudzenia. Pozostałą mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj drożdże 7 g, 1 jajko, 1 żółtko, 100 ml ciepłego mleka. Całość miksuj na najwyższych obrotach (mieszadła świderki) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj przestudzone masło i miksuj jeszcze przez ok. 5 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik (175°C) bez termoobiegu. Tortownicę (Ø 24 cm) wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Wyłóż owoce, posyp kruszonką. Wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 25-30 minut do zarumienienia i suchego patyczka.
Smacznego!
Babka z lukrem
ø ok. 22 cm
Dodaj:
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 125 ml ciepłego mleka,
- 50 g drobnych rodzynek
Do lukru:
ok. 150 g cukru pudru,
sok z 12 cytryny, 20 ml wrzątku (ok. 2 łyżki)
Sposób przygotowania:
Rozpuść 50 g masła i odstaw do przestudzenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj drożdże 7 g, 1 jajko, 1 żółtko, 125 ml ciepłego mleka. Całość miksuj na najwyższych obrotach (mieszadła świderki) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj przestudzone masło i miksuj jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec miksowania dodaj rodzynki. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik (175°C) bez termoobiegu. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 25-30 min do zarumienienia i suchego patyczka. 5 min po upieczeniu wyjmij z formy na kratkę do studzenia.
Lukier:
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i gorącą wodą, polukruj jeszcze ciepłą babkę.
Smacznego!
Pudełko
Opakowanie zawiera:, 350 g mieszanki do wypieku Babki drożdżowej, 7 g drożdży suszonych instant