Сонько Булгур крупа
Kasza bulgur powstaje z ziaren pszenicy durum, poddanych działaniu pary wodnej, dzięki czemu skraca się czas gotowania. Stanowi źródło białka i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i cukrów. Jej zaletą jest również wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Swój unikalny smak zawdzięcza lekko orzechowej nucie, która idealnie komponuje się z owocami morza, rybami, mięsami, stanowi również doskonałą bazę do sałatek. Smakosze kulinarni przygotowują z niej „kaszotto\" - potrawę podobną do risotto, której podstawą są złociste ziarna kaszy bulgur. Danie to pozwala wydobyć wyjątkowy aromat i smak kaszy wzbogacony o ulubione dodatki.
Kasza bulgur (z pszenicy durum)
Wartości odżywcze |
|||
Wartość odżywcza |
na 100 g |
na porcję* |
% RWS na porcję |
Wartość energetyczna |
1477 kJ 349 kcal |
740 kJ 175 kcal |
9 % |
Tłuszcz, w tym: |
1,6 g |
0,8 g |
1% |
- kwasy tłuszczowe nasycone |
0,5 g |
0,3 g |
1% |
Węglowodany, w tym: |
68,5 g |
34,3 g |
13 % |
- cukry |
2,0 g |
1,0 g |
1% |
Błonnik |
7,6 g |
3,8 g |
|
Białko |
11,3 g |
5,7 g |
11% |
Sól |
0,03 g |
0,02 g |
0% |
RWS – Referencyjna Wartość Spożycia Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal).
Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje kaszy.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 130 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
Pszenica : | Zawiera |
Kasza bulgur powstaje z ziaren pszenicy durum, poddanych działaniu pary wodnej, dzięki czemu skraca się czas gotowania. Stanowi źródło białka i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i cukrów. Jej zaletą jest również wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Swój unikalny smak zawdzięcza lekko orzechowej nucie, która idealnie komponuje się z owocami morza, rybami, mięsami, stanowi również doskonałą bazę do sałatek. Smakosze kulinarni przygotowują z niej „kaszotto\" - potrawę podobną do risotto, której podstawą są złociste ziarna kaszy bulgur. Danie to pozwala wydobyć wyjątkowy aromat i smak kaszy wzbogacony o ulubione dodatki.
Kasze to popularny element codziennej, zbilansowanej diety. Wzbogacają posiłki w cenne składniki odżywcze naturalnego pochodzenia. Różnorodna konsystencja i walory smakowe czynią z nich popularny produkt w kuchniach świata. W ofercie kasz marki RISANA znajdują się kasze z najwyższej jakości ziaren gryki, jęczmienia, owsa, pszenicy, orkiszu oraz prosa. Mogą stanowić podstawę smacznych obiadów i sałatek.
- Wyraziste w smaku
- Aromatyczne
- Bogactwo składników odżywczych
- Zamiennik ryżu i ziemniaków
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Odmierzyć odpowiednią ilość wody (2 szklanki wody na 100 g produktu) i zagotować w garnku. Rozerwać woreczek wzdłuż drobnej perforacji i wsypać kaszę do gotującej się wody. Wodę można lekko posolić. Gotować pod przykryciem około 6 minut. W zależności od preferowanej konsystencji kaszy czas gotowania można wydłużyć lub skrócić. Ugotowaną kaszę pozostawić pod przykryciem na 5 minut, a następnie przełożyć na talerz.
Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje kaszy.
Sonko Sp. z o.o.
ul. Ryżowa 1
Bielany Wrocławskie
55-040 Kobierzyce
Polska
Sonko Sp. z o.o.
ul. Ryżowa 1
Bielany Wrocławskie
55-040 Kobierzyce
Polska