Виняры заварные кремы для тортов и сливок
Wartości odżywcze (%) | po przyrządzeniu** W 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 354 kJ |
Wartość energetyczna | 84 kcal |
Tłuszcz | 1,8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,1 g |
Węglowodany | 13,8 g |
w tym cukry | 8,7 g |
Błonnik | 0,1 g |
Białko | 3,1 g |
Sól | 0,10 g |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal). | |
Opakowanie zawiera 4 porcje. | |
Wielkość porcji powinna być dostosowana do wieku dziecka. | |
** z mlekiem o zawartości 2,0% tłuszczu oraz cukrem |
Mleko : | Może zawierać |
RWS* dla osoby dorosłej
w 100 g: 354 kJ / 84 kcal
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).
4 Porcje
- Z 0,5 litra zimnego mleko odlej 0,5 szklanki, wsyp do niej zawartość opakowania oraz 2 płaskie łyżki cukru (ok. 24 g) i dobrze wymieszaj.
- Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony proszek ciągle mieszając. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze przez 0,5 minuty.
- Gotowy budyń rozlej do salaterek, nie mieszaj i zostaw do ostygnięcia.
Potrzebne składniki: jajka (5 sztuk), cukier puder (300 g), olej (0,5 szklanki), jogurt naturalny (800 g), Cukier wanilinowy Winiary (1 opakowanie 32 g), Budyń do ciast i kremów o smaku śmietankowym Winiary (2 opakowania)
Przepis: Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułkę tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Żółtka utrzyj z 0,5 szklanki cukru pudru. Dodaj jogurt, budyń, olej i krótko miksuj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pozostały cukier puder i cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszaj z masą jogurtową i przełóż do tortownicy. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160-170C, na dole ustaw dużą blachę i napełnij ją gorącą wodą. Tortownicę wstaw na kratkę ponad blachą. Piecz około 1 godzinę i 20 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku do całkowitego wystygnięcia.
Warto wiedzieć
Prosty krem budyniowy:
Składniki: budyń do ciast i kremów Winiary, 500 ml mleka, 1 łyżka mąki pszennej, 100 g masła, 5 łyżek cukru (60 g).
Sposób przygotowania: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia i wyłóż na ciasto.
ul. Domaniewska 32
02-672 Warszawa
ul. Domaniewska 32
02-672 Warszawa
Warto porozmawiać
800 16 16 66