Ciasto: cukier, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, syrop glukozowy, proszek do pieczenia (substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu); emulgatory: E 472b, E472a; mleko odtłuszczone w proszku, Mieszanka do masy śmietanowej: cukier puder, żelatyna, skrobia modyfikowana ziemniaczana, aromat, Płatki czekolady (mogą zawierać mleko i soję): cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgatory: E 442, E 476
Opakowanie zawiera mieszanki do przygotowania ciasta i kremu oraz płatki czekoladowe
pyszne z każdymi owocami, pyszna klasyka
Delecta
Delecta - Prosto z serca
Życzymy udanych wypieków!
Pamiętaj... w pieczeniu najbardziej ceni się szczere intencje.
Piecz śmiało dla innych... ot tak... prosto z serca.
Bananata ciasto w proszku
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przygotuj:
Co ciasta: 2 jaja, 75 ml mleka
Do masy śmietanowej: 500 ml schłodzonej śmietanki 30-36% tł., 100 ml przegotowanej zimnej wody
Do ponczu: 50 ml przegotowanej zimnej wody, sok z 1/2 cytryny, 3 banany lub inne owoce: maliny, jagody, truskawki
Sposób przygotowania:
Poncz:
W wysokim naczyniu wymieszaj wodę z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Ciasto:
1. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
2. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z mlekiem.
3. Włącz piekarnik, nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu (czas miksowania jest czasem nagrzewania piekarnika).
4. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach 4-5 min. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy.
5. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 25 min.
6. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
7. Wystudzone ciasto wyjmij z formy. Wydrąż łyżką miąższ na głębokość ok. 0,5 cm, pozostawiając 1 cm od brzegu.
8. Wydrążone ciasto rozkrusz (posłuży do obsypania ciasta).
9. Spód ciasta nasącz przygotowanym ponczem.
10. Banany obierz ze skórki i przekrój wzdłuż (inne owoce - pokrój na małe kawałki), ułóż na cieście.
Masa śmietanowa:
1. Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną śmietanę.
2. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania prawie sztywnej konsystencji.
3. Do przygotowanej wody wsyp zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksuj ok. 10 sek. Wlej mieszankę do ubitej śmietany i miksuj ok. 10 sek.
4. Na koniec wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj.
Tak przygotowaną masę wyłóż na banany. Łyżką uformuj kopułę, posyp pokruszonym ciastem (lekko dociskając je do masy). Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny do schłodzenia.
Karton
Opakowanie zawiera:, 250 g mieszanki do przyrządzenia ciasta, 80 g mieszanki do przyrządzenia masy śmietanowej, 30 g płatków czekolady
Bakalland S.A.
ul. Fabryczna 5
00-446 Warszawa