Czosnek - 25,5%, sól, gorczyca biała, kwas: kwas cytrynowy, kolendra, owoc jałowca - 4,2%, cebula, majeranek - 3,5%, papryka słodka, pieprz czarny - 3,5%, chili, cukier, liście laurowe, bazylia - 2,3%, ziele angielskie, oregano.
bez dodatku glutaminianu monosodowego
W czasie wędrówki starymi polskimi szlakami nieraz powracałem do smaków dzieciństwa. Kruche, soczyste, w pysznej chmurce aromatycznych warzyw i wonnych ziół z polskich łąk - takie mięsiwa przyrządzała moja prababcia. Podlewała je białym winem, by wyszlachetniało i długo trzymała w zimnie, bo wtedy mięso najlepiej wchłaniało smaki przypraw.
bez dodatku glutaminianu monosodowego, gwarancja jakości
Kamis
Mieszanka przyprawowa.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Marynata staropolska do mięs i drobiu
Przygotowanie: (na ok. 0,5 kg mięsa):
1. Zawartość torebki wymieszaj z 6-7 łyżkami oleju.
2. Mięso pokrój na porcje, lekko rozbij, posmaruj otrzymaną marynatą z dwóch stron i odstaw w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
3. Piecz w temperaturze ok. 220°C, grilluj lub smaż na rozgrzanym oleju.
Marynatę polecamy również do pieczenia większych kawałków mięsa (ok. 1 kg). Należy wówczas zawartość torebki wymieszać z 7-8 łyżkami oleju. Otrzymaną marynatą posmaruj mięso, zawiń w folię do żywności i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin. Piecz w temperaturze 180°C przez 1-1,5 godziny (w zależności od rodzaju mięsa).
Torebka
Polska
McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska