przyprawy (GORCZYCA biała, kolendra, kminek (7 %), papryka słodka (6,5 %), czosnek (6 %), ziele angielskie, owoc jałowca), sól, cukier, rozmaryn, borowik szlachetny suszony
z naturalnymi składnikami, bez dodatku glutaminianu monosodowego, bez dodatku konserwantów
Kamis
Mieszanka przyprawowa.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Bigos
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 2,5 godz.
Porcje 6
Składniki:
1,2 kg kiszonej kapusty
300 g wołowiny pokrojonej w kostkę o grubości ok. 2 cm
300 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę o grubości ok. 2 cm
2 łyżki oleju
1 cebula pokrojona w grubą kostkę
2 liście laurowe Kamis
5 ziaren ziela angielskiego Kamis
5 ziaren pieprzu czarnego Kamis
sól do smaku
200 g kiełbasy pokrojonej w plastry
1 łyżka przyprawy do bigosu i potraw z kapusty Kamis
10 suszonych śliwek lub 3 łyżki powideł śliwkowych
1. Kapustę odciśnij, pokrój, zalej wodą. Po zagotowaniu, gdyby była za kwaśna, odlej sok (nie wylewaj), dolej wody, gotuj ok. 1,5 godziny.
2. Mięso obsmaż na patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, przykryj, piecz w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 175 °C.
3. Kiełbasę obsmaż na patelni, dodaj do kapusty razem z mięsem i cebulą.
4. Dodaj przyprawę, suszone śliwki (lub powidła), dokładnie wymieszaj i gotuj około 1 godziny. W razie potrzeby, gdyby bigos był za mało kwaśny, dodaj soku z kapusty.
Saszetka
Polska
McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska